Печат на тази страница

Благословията на светеца - цар Петър I

Интересна дискусия в студиото на БНТ за владетеля, канонизиран за светец, цар Петър I и ролята му в утвърждаването на Първата българска държава. Излъчена на 12.01.2015 в ИСТОРИЯ. BG по БНТ - www.bnt.bg.

В българската ни история Петър I е владетел, обявен за слаб държавник,  защото отказвал да води кръвопролитни, храбри битки и да побеждава. Живял е в дълбок мир, оставяйки след себе си богата и силна държава, която ще бъде в състояние да издържи следващите половинвековни войни на цар Самуил с Византия.
От друга страна цар Петър I има изключително влияние върху развитието на българската държава и се ползва с изключително уважение и респект както от страна на неговите съвременници така и през следващите столетия. Не е случайно, че е обявен от Българската православна църква за светец.
Интересен разговор за владетеля, мира, държавата, църквата, великолепието на Велики Преслав, св. Иван Рилски, богомилството и за България.

В дискусията участват:

Проф. д-р Милияна Каймакамова

Проф. д-р Милияна Каймакамовапреподавателят по Средновековна българска история в Алма матер и Югозападния университет “Св.Неофит Рилски”, специализантът медиевист от Прага, Солун, Рим, Париж, Краков и Кьолн, автор на монографията “Власт и история в Средновековна България”

 .  .
 Проф. Николай Овчаров

 

Проф. Николай Овчаров - преподавателят от Нов български университет и професор от московския Славянски университет, археологът, добил прозвището “българският Индиана Джоунс”, ученият, за когото археологията е помощна наука за науката-майка историята, откривателят на древните тракийски светилища Перперикон, гроба на Орфей, храма на Дионисий и гроба на цар Петър I

 .  .
 Радослав Парушев-Чарли

 

Радослав Парушев-Чарли - някогашният тийнейджър, мечтал да стане историк, адвокатът – защитник на интелектуалната собственост с лична кауза да дава най-доброто от най-доброто в себе си, докато не стане по-добър от себе си, писателят – разрушител на жанрове, правила, условности, коректности и предразсъдъци, авторът на “Бърза литература”, разкази, романи и на посланието “Никоганебъдинещастен”

 .  .
 доц. д-р Александър Николов

 

Доц. д-р Александър Николов, специализант от Ватикана и Виена, възпитаник на НГДЕК, преподавател в Софийския университет с интерес към Средновековието, съавтор на учебници и помагала по история, човекът, който не желае фактите да страдат само за да се харесат на публиката.

Медия