Средновековните български царици

Средновековните български царици

За ролята на майката, дъщерята и съпругата в управлението на средновековната българска държава. Една дискусия в ИСТОРИЯ.BG на 09.03.2015 по БНТ - www.bnt.bg.Къде са нашите кралица Елизабет или Мария Антоанета? За тях знаем толкова много?! Защо си нямаме български царици, за които да се пишат романи, после да ги филмират?… А български царици е имало едно време… И нека да ги извадим от приказките с начало „Имало едно време един цар и една царица” и да ги потърсим в историческите извори.

Участие в дискусията взимат:
- Проф. Лиляна Симеонова - ученият от Института по балканистика при БАН, изследовател на християнския брак в новопокръстеното българското общество и Правната защита на жените и децата в българското Средновековие; водила лекционни курсове по История на жените в Съединените щати.
- Доц. Георги Николов - медиевистът от Историческия факултет на Софийския университет, проучил историята на средновековните български царици в „ангелски образ”, жените в Света гора, браковете на Иван Шишман, с идеята, че ние знаем повече за българските царици, дошли от чужбина, отколкото за българките, седяли на престола.
- Проф. Пламен Павлов - преподавателят по История на Византия и Балканските държави през Средновековието във Великотърновския университет, автор на исторически книги за живота на най-забележителните български владетелки – първи дами в елита на Средновековна България.
- Гл. ас. д-р Сашка Георгиева - медиевистът от БАН, автор на цялостно историческо изследване върху представата за жената в Българското средновековие; правното положение и реалното й присъствие в икономическия, религиозния и политическия живот на средновековната държава.


Българските царици
История.bg, БНТ