Цар Иван Асен II - дипломат и държавник

Цар Иван Асен II - дипломат и държавник

Една интересна дискусия за цар Иван Асен II - владетелят, дипломатът и държавникът, разширил България на 3 морета. Това е най-голямото териториално разширение на България в цялата ѝ история, по-голямо дори от това при цар Симеон Велики.
Дискусията е излъчена по ИСТОРИЯ.БГ на 23.03.2015 - www.bnt.bg. Един мъдър владетел умело използвал меч, дипломация и династични бракове в интерес на България.

Участват:
- проф. АНИ ДАНЧЕВА-ВАСИЛЕВА – Историкът от Българската академия на науките, изследовател на Средновековната българска политическа история и отношенията на България със Западния свят; автор на монографията „България и Латинската империя 1204-1261” – епохата на Асеневци, френските рицари и на дипломация от най-висока класа.

- проф. ПЕТЪР АНГЕЛОВ – Един от водещите български медиевисти, преподавател в Софийския университет, който определя управлението на Иван Асен ІІ като пример за владетел, при когото не насилието и кървавите войни, а умелата дипломация и проявеното благородство могат да донесат много повече придобивки за държавата, да оставят добър спомен за него у сънародниците му, както и да спечелят уважението на неприятелите му.

- доц. ИВАН ЛАЗАРОВ – Ръководителят на катедра “Стара и Средновековна история” във Великотърновския университет, с интереси в областта на държавно-политическата идеология и културната история на Средновековна България, оценил Иван Асен ІІ като мъж на честта и човешките страсти, чиито добродетели далеч надвишават недостатъците му.


Цар Иван Асен II - дипломат и държавник
История.bg, БНТ